Totalt antall sidevisninger

tirsdag 3. januar 2012

Pinnsvinets eleganse-av Muriel Barbery

Under pinnsvinets ikke akkurat gjestmilde og innbydende overflate finnes et ømt, smidig, elegant, tilpasningsdyktig og klokt vesen. Pinnsvinet er i dette tilfellet Reneé, en 54 år gammel enke og en av de få gjenværende portnerkonene i Paris. Totalt usjarmerende og uinteressant, mener hun om seg selv; redd for å få sparken, selv etter 27 år, dersom beboerne i luksusleilighetene oppdager at hun har kunnskaper mer enn de fleste. Reneé dyrker derfor - i smug - sin kjærlighet til litteratur og musikk, kunst og filosofi. Utad bruker hun piggene for alt de er verdt, og er påpasselig med påminnelser om at hun er enkel, diskret og ubetydelig.

Den første som mistenker at Reneé ikke er helt den hun utgir seg for, er 12 år gamle Paloma, datter i en av snobbefamiliene, som fra å ville ta livet av seg, finner mer og mer mening med verden i sine samtaler med Reneé. Fremfor alt er det den nye beboeren, Kakuro, en styrtrik japansk industrimagnat, som får Reneé til å tre ut av pinnsvindrakten.

Romanen er delt inn i korte kapitler som veksler mellom Reneés og Palomas fortellerstemme. 12-åringen Paloma deler sine dype tanker og dagbok om verdens bevegelser med oss, mens Reneé fremfører sine iakttagelser med frydefull kombinasjon av underfundig klokskap, skarphet og sosial satire, breddfulle av humor og varme.

Denne romanen gjør deg både trist og glad og trist igjen, for så at du blir glad, på nytt. Klokere kan du også bli, gjennom Reneés betraktninger; det være seg om Mozart, Tolstoj eller japansk kultur.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar