Totalt antall sidevisninger

mandag 20. desember 2010

Juletre

Juletreet kom til Norge på midten av 1800-tallet. Skikken kom fra Tyskland, men ble tatt med til Norge av folk som var ute og reiste. I begynnelsen var det mest vanlig å bruke grantre. Nå bruker mange både edelgran og furu som juletre. Juletreet skulle være symbol på evig liv.

Julefeiring

Julefeiringen er eldre en kristendommen. Det er den også i Norge. Folk feiret at sola snudde og at dagene ble lengre. Etter at kristendommen kom til Norge, ble solfesten flyttet til 25.desember. Da kom feiringen av Jesu fødsel. I de fleste kristne land er det fortsatt den 25.desember som feires.

torsdag 16. desember 2010

NYE ORD I 2010

Noen nye ord vi fikk i 2010:

"App"- Forkortelse for det engelske ordet "applications". Et ord som representerer en helt ny greie, nemlig et bittelite dataprogram som gjør en spesifikk jobb. Hvem som helst kan utvikle det- og laste det ned. Ordet forekom i i fjor også, men det er først i år at bruken av ordet (og tingen) tok av.

"Askefast"- Brukt til å beskrive de som ble sittende fast fordi fly ikke gikk da aske spredte seg med vinden etter vulkanutbruddet på Island.

"Monstermaster"- Kallenavn på de mye omdiskuterte høyspentmastene i Hardanger.

"Ipad", "e-tavle", "nettbrett" og "leserbrett"- Fire ord som betyr det samme, nemlig et teknologisk brett eller skjerm som brukes til å konsumere (ikke produsere) innhold. Noen kan brukes til telefoni, andre ikke.

"Varslernettsted"- Har vært mye i media i det siste: Wikileaks

"Fremsnakking"- Å snakke positivt om noen som ikke er tilstede, som det motsatte av baksnakking.

"Vuvuzela" Blåseinstrument som brukes av supportere under fotballkamper i Sør-Afrika.

"Å knause"- brukt om å skrive litteratur på Ove Knausgård-måten eller å snakke detaljert om opplevelser fra ens barndom.

mandag 13. desember 2010


KATTASTROFE
Nå får du høre om den prikkete hunden
som liksom hadde bein i nesa og munnen
men katter var hans aller største skrekk
et lite mjau og han pilte vekk
det toppet seg da Santa Lucia sang
den firbeinte pysa satte på sprang
hele familien brølte ut i latter
siden mamma kun serverte søte lussekatter

Forfatter: Olav LinkasUtgitt: Gjengitt med tillatelse for e-diktet